Šta su kripto valute?


Kripto valute su specifična vrsta elektronskog novca koje funkcionišu kao sredstvo razmene koristeći kriptografiju radi osiguranja transakcija. One su u suštini nova generacija digitalnog novca 21.-og veka koja nebi mogla da postoji bez Interneta i samim tim nemaju fizički oblik niti se štampaju poput tradicionalnog novca.

Više..


Kako su nastale Kripto valute?


Kripto valute su počele da se pojavljuju još 1998. godine, ali prva decentralizovana kripto valuta i trenutno najpoznatija, Bitcoin – BTC, je nastala 2009. godine zahvaljujući inzvarednoj kombinaciji P2P Interneta, distribuirane baze podataka, asinhrone kriptografije i Blockchain tehnologije.

Više..


Za šta služe Kripto valute?


Kao što je Facebook nadmašio MySpace, ili kao što je Google preuzeo ulogu Yahoo-a, i u današnjem finansijskom svetu se traži novi, praktičniji sistem. Glavna razlika Kripto valuta u odnosu na tradicionalni finansijski sistem jeste to što nema mogućnosti neograničenog štampanja novca, niti centralizovane kontrole i upravljanja novčanim tokovima. Kripto valute takođe sklanjaju posrednike, pa se svaka transakcija obavlja veoma brzo i direktno između dva subjekta bilo gde na svetu da se oni nalaze.

Više..