Šta je bitcoin?


Bitcoin – BTC je prva i najpoznatija Kripto valuta te je kao takva i najrasprostranjenija.

On je ‘’decentrovalizovan’’ što znači da Bitcoin nema centralne servere za transakcionu obradu ili skladištenje sredstava. Tako da nijedna banka niti vlada nema kontrolu nad Bitcoin-om! Njegov sistem radi po principu peer to peer konekcije na Internetu i transakcije se vrše direktno među korisnicima, bez ikakvog posrednika.

Više..


Kako je nastao bitcoin?


Bitcoin je stvoren 2008. godine, a pušten u javnost 2009., od strane osobe ili više osoba pod pseudonimom Satoshi Nakamoto. Postoje mnoge glasine o kreatoru Bitcoin-a, ali su sve te osobe javno demantovale njihovu umešanost u kreiranje Bitcoina. Procenjeno je da je Satoshi Nakamoto na početku rudarenjem stvorio milion Bitcoina pre nego što je izašao iz svih dešavanja vezanih za Bitcoin.

Više..


Kako da trgujem bitcoinom?


Princip trgovanja Kripto valutama je klasičan princip koji važi i za sve druge vrste trgovanja – kupi jeftino, prodaj skupo.

Strategije trgovanja Bitcoinom su takođe klasične :

  1. Kupi i drži dugoročno – HOLDER
  2. Brzo kupi i brzo prodaj – DAY TRADER
  3. Kupuj i prodaj prema tehničkoj analizi – TECHNICAL
  4. Kupi i prodaj prema fundamentalnoj analizi – FUNDAMENT
  5. Kupi i prodaj po svom osećaju – SENTIMENT

Više..


Kako da zaradim bitcoin?


Postoji dosta načina da se zaradi bitcoin, a mi smo vam izdvojili najpopularnije:

  1. Rudarenje

Svaki  blok, koji se prosečno realizuje na svakih 10 minuta, nosi  nagradu od 12,5 BTC-a rudarima koji reši računarski problem. Međutim, rudarenje zahteva skupu hardversku opremu, osnovno znanje o blockchain tehnologiji  a treba platiti i račune za struju.

Više..


Kako je regulisan bitcoin?


Ono što je bitno da se zna jeste da je Bitcoin decentralizovana digitalna valuta – ne izdaje ga nijedna država, vlada niti centralna banka i ne spadaju ni pod čiju kontrolu. Sa obzirom na ove osnovne činjenice za njega nepostoji jedna jedinstvena regulativa, a u državama u kojima su počele da se donose regulative one nisu jasno definisane i usklađene jedna sa drugom.

Više..