Šta su kripto valute?

Kripto valute su specifična vrsta elektronskog novca koje funkcionišu kao sredstvo razmene koristeći kriptografiju radi osiguranja transakcija. One su u suštini nova generacija digitalnog novca 21.-og veka koja nebi mogla da postoji bez Interneta i samim tim nemaju fizički oblik niti se štampaju poput tradicionalnog novca.

Kripto valute koriste najnoviju tehnologiju zvanu Blockchain koja im omogućuje brze, gotovo trenutne transakcije, uz mikro provizije. Transakcije su sigurnije od standardnih bankarskih i mogu se obaviti bez obzira gde se korisnik nalazi, tačnije, nije bitno da li je domaća ili inostrana transakcija u pitanju.

Ono što je karakteristično za Kripto valute jeste to što su one Decentralizovane – ne spadaju ni pod čiju kontrolu, ne izdaje ih nijedna država, vlada niti centralna banka. Takođe, njihov broj je ograničen i ne mogu se beskonačno proizvoditi dok se njihova vrednost uglavnom određuje na osnovu ponude i tražnje na slobodnom tržištu. Samim tim one su interesantne za špekulativno trgovanje i zaradu na razlici u ceni.