Kako da trgujem Kripto valutama?

Trgovanje kripto valutama je danas veoma popularno. Činjenica da su ljudi koji su kupili Bitcoin pre 7 godina za nekoliko stotina dolara danas milioneri govori nam da to može biti izuzetno isplativo.

Kripto valutama možete trgovati na Berzi, Menjačnici ili na slobodnom tržištu. Shodno strategiji trgovanja morate odabrati mesto za to:

  1. Berze su centralizovane softverske platforme na kojima se obavlja jako velik broj transakcija i možete trgovati 24/7, ali vaša imovina se nalazi na njihovim računima.
  2. Menjačnice su pružaoci jednokratne usluge kupovine ili prodaje određene kripto valute koju čuvate kod sebe.
  3. Slobodno tržište čine sva fizička lica vlasnici neke od kripto valuta koju možete kupiti ili prodati u direktnom dogovoru čovek sa čovekom.

Bitno je da znate da uprkos sigurnosnim procedurama i zahtevima o dokazu identiteta, Berze i Web wallet-i nisu regulisani kao Banke, niti postoji osiguranje u slučaju da Berza prestane sa radom ili bude opljačkana od strane hakera.

Takođe, postoji stotinu valuta koje vrede 0,01 dolar po jedinici i nadaju se da će u budućnosti postati novi Bitcoin i doneti svojim investitorima ogromnu zaradu.
Svesni svih ovih mogućnosti ali i rizika neophodno je samostalno da se opredelite za način i tip trgovanja.

I za kraj nekoliko pravila trgovanja:

  • Nikada ne stavljajte sva jaja u jednu korpu.
  • Ne ulažite novac koji vam može drastično promeniti život u slučaju gubitka.
  • Maksimalno iskoristite tehnologiju.
  • Budite u toku sa aktuelnim trendovima i vršite istraživanja.
  • Znajte kada treba unovčiti – ponašajte se racionalno i objektivno.
  • I gubitak i dobitak su sastavni deo trgovine.