Kako su regulisane Kripto valute?

Pravni status Kripto valuta zavisi od države do države, dok u mnogima on nije definisan ili se često menja. U većini država sveta, korišćenje kripto valuta je legalno i dozvoljeno, ali njihov  status varira zbog pojedinih zakona.

Sa obzirom da su Kripto valute decentralizovane transakcijama je jako teško ući u trag što veoma otežava oporezivanje, a olakšava korišćenje istih u nelegalnim poslovima. Sistem anonimnosti koje mnoge kripto valute nude može biti korišćen i za pranje novca. Zbog toga većina država i vlada imaju problem i odbojnost prema kripto valutama.

Postoji i mnoštvo opaženih rizika koje vlasti i zainteresovane strane istražuju da bi identifikovale regulatorne mere koje bi mogle biti neophodne kako bi se ublažila zabrinutost zbog sigurnosti, zaštite potrošača i finansijskog kriminala. Do sada je globalni zakonski i regulatorni odgovor na kriptovalute bio fragmentiran i neusaglašenpo pitanju inicijativa koje se razvijaju u različitim jurisdikcijama pa još uvek nema jedinstvenog stava prema Kripto valutama.

Postoji napredak u Švajcarskoj, Australiji i Kanadi za učesnike na tržištu koji deluju kao gateway između konvencionalnih valuta i kriptovaluta, kao što su platforme za tragovanje koje će biti proglašene predmetom zahteva za finansiranje pranja novca i finansiranja terorizma (AML i KYC). U drugim regionima, aktivnosti vezane za kriptovalutne funkcije mogu biti zabranjene ili na drugi način u velikoj meri ograničene.