Kako je nastao bitcoin?

Bitcoin je stvoren 2008. godine, a pušten u javnost 2009., od strane osobe ili više osoba pod pseudonimom Satoshi Nakamoto. Postoje mnoge glasine o kreatoru Bitcoin-a, ali su sve te osobe javno demantovale njihovu umešanost u kreiranje Bitcoina. Procenjeno je da je Satoshi Nakamoto na početku rudarenjem stvorio milion Bitcoina pre nego što je izašao iz svih dešavanja vezanih za Bitcoin.

Bitcoin – Satoshi Nakamoto

On je na neki način predao svoje kraljevstvo developeru Gavinu Andersonu koji je nakon toga postao glavni developer Bitcoin Fondacije, američke neprofitne organizacije čija je misija da standardizuje, štiti i promoviše korišćenje Bbitcoin-a.

Sa obzirom da popularnost i korišćenje Bitcoin-a uveliko raste, pa se samim tim i broj transakcija povećao (transakcije se beleže u blokovima, a blokovi imaju ograničen broj transakcija koje mogu beležiti), došlo je do potrebe za teškim promenama na protokolu.

Iz tog razloga se tokom 2017. godine Bitcoin podelio na tri nove izvedene Kripto valute, klasični Bitcoin (BTC)  i hard forkovi  Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin Gold i Bitcoin B2X.