Kako da zaradim ethereum?

Postoji nekoliko načina da kupite Ethereum, Ether ili ETH (to je ime trgovačke oznake), a ovaj vodič će vam pokazati kako možete da se držite nekih na najlakši način. Kao i kod Bitcoin-a, može postojati prilično nekolicina obruča za skočenje, ali nadamo se da ćemo vam pokazati najbolji način da se prilagodite sebi. Možete ga kupiti sa fiat valutom, kupiti bitcoin-om ili ga rudariti.

Postoji dosta menjačnica gde možete kupiti ethereum, ili ether zamenom za lokalne tradicionalne valute poput dolara, evra, juena, …

Ukoliko ne možete da nađete pravu valutu za trgovanje ili ukoliko mislite da je raspodela traženih ponuda previsoka ili da nemate dovoljno likvidnosti, moraćete da ga kupite na neki drugi način. Najbolji način da se to uradi jeste da se prvo kupi bitcoin.  (hiperlink do posta o kupovanju bitcoin-a)

 

Sada kada imate bitcoin, možete dobiti ETH ili ether koristeći jednu od menjačnica koje rade po principu BTC-ETH.

Druga opcija da dobijete ether jeste putem rudarenja. Umesto toga, možete pokušati da kupite cloud mining ugovor sa Hashflare-om ili Genesis Mining-om.

Rudarenje ethereum-a može biti malo problematično. Predlažemo da se pridružite rudarskom bazenu (mining pool) kako biste smanjili volatilnost povratka.

Ako želite da kupite rudarski ugovor, to znači da predajete mali deo profita kako bi vam neko drugi brinuo o upravljanju, održavanju i podešavanju troškova.